Aktivt kul

Aktivt kul kan anvendes til mange ting og har længe været anvendt til forskellige helbredsmæssige formål. I denne artikel kan du se, hvor du kan købe aktivt kul, men også læse om hvad det kan bruges til.

 

Hvor kan aktivt kul købes?

Det er i dag nemmest at købe aktivt kul på internettet, fordi man her finder det største udvalg og typisk også de laveste priser. Aktivt kul fås bl.a. i form af pulver, kapsler, piller, tandpasta, vaskesvampe, shampoo, scrubs m.fl. Herunder henvises til en række danske helsewebshops, hvor kan du købe forskellige former for aktivt kul:

Kapsler/piller

Tandpasta/tandblegning

Kropspleje

 

4 måder at anvende aktivt kul på

1. Mod forgiftninger

Den mest velkendte anvendelse af aktivt kul i dag er som en modgift – dvs. et middel mod forgiftninger. Det virker ved, at kullet indfanger kemikalier og giftstoffer i sine utallige små porer. Kullet absorberer egentlig ikke giftstoffer, men har sin virkning fra en effekt kaldet adsorption, som får luftarter og væsker (f.eks. giftstoffer) til at sætte sig på overfladen af faste stoffer (her: aktivt kul). Det aktive kuls porøse overflade har desuden en negativ ladning, der får positivt ladede giftstoffer og luftarter til at binde sig sammen med det. Ved hjælp af disse egenskaber når aktivt kul at virke, inden giftstofferne kan nå at udrette skade i kroppen.

På hospitaler og skadestuer bruger man store doser aktivt kul for at modvirke nogle typer forgiftninger. Det aktive kul er virksomt i hele mavetarmsystemet og kan nedsætte forgiftninger med op til 60%. Studier har endda vist, at aktivt kul er mere effektivt en udtømning af maven. (1)

 

2. Luft i maven og oppustethed

Aktivt kul er ekstremt effektivt til at mindske luft i maven og oppustethed, hvilket er påvist i videnskabelige studier (2). Denne virkning skyldes kullets evne til at binde 1) luft i mavetarmsystemet samt 2) luftproducerende affaldsprodukter i fødevarer. For at modvirke luft i mavesystemet kan man tage det aktive kul i form af kapsler, pulver eller væske – hvis det tages i pulverform, skal det blandes i en syrefri juice. Derfor er det som regel nemmest at tage det i form af kapsler. Doseringen er normalt 1 – 2 kapsler mellem måltiderne, men husk altid at læse instruktionerne på emballagen for det enkelte tilskud før brug.

Herudover er det vigtigt, at man husker at drikke rigelige mængder vand, når man tager aktivt kul; man bør som minimum drikke et glas vand (33 cl) sammen med hver dosis aktivt kul Dette skal efterfølges af endnu et glas vand, så man i alt har drukket minimum 66 cl.

 

3. Tandblegning

Hvis dine tænder er misfarvede eller plettede fra drikkevarer såsom kaffe, te eller rødvin, kan det være fristende at bruge en masse penge på professionel tandblegning. Men inden man gør dette, kan man med fordel prøve aktivt kul til tandblegning. Det virker, fordi kullet fjerner plak og andre mikroskopiske elementer, der misfarver tænderne. Herudover fremmer det sundheden i munden ved at forebygge tandkødsbetændelse, dårlig ånde og huller i tænderne. Det normaliserer også pH-værdien i munden.

Selvom det kan virke usædvanligt at børste sine tænder i sort kul, er det ganske effektivt. Den sorte farve på tænderne er kun midlertidig, og allerede efter få anvendelser oplever de fleste, at de har fået hvidere tænder. Fremgangsmåden er enkel:

  • Bland en smule aktivt kul med en lille mængde vand; nok til at der opnås en konsistens, hvor “kul-tandpastaen” bliver siddende på tandbørsten.
  • Alternativt kan du blande det aktive kul med almindelig tandpasta og eventuelt tilsætte en smule vand
  • Dyp tandbørsten i kul-tandpastaen og børst dine tænder nænsomt, men grundigt.
  • Lad tandpastaen sidde og virke i ca. 3 minutter.
  • Skyl munden grundigt med vand.

Husk på at aktivt kul kun er virksomt på tændernes overflade og ikke modvirker tændernes naturlige tendens til at misfarves. Denne type misfarvning kan kun afhjælpes med et tandblegningssæt eller hos en tandklinik.

Du kan købe aktivt kul til tandbørstning her.

 

4. Forhøjet kolesterol

Et finsk studie fra 1984 har vist, at aktivt kul kan have en kolesterolsænkende virkning. I studiet gav man syv patienter en dosis på 8 g aktivt kul tre gange dagligt i fire uger. Totalkolesterolet og LDL-kolesterolet (det “usunde” eller “dårlige” kolesterol) faldt med hhv. 25% og 41%. HDL-kolesterolet (det “sunde” eller “gode” kolesterol) steg med 8%. Bivirkningerne var ikke nævneværdige. (

Selvom resultatet af studiet er entydigt, skal man huske på, at det ikke er særligt omfattende (man undersøgte virkningen på 7 personer) og heller ikke særligt velopstillet (det er ikke et randomiseret, kontrolleret studie). (3)

 

Myter om aktivt kul

1. Tømmermænd

Flere steder på internettet kan man læse om, at aktivt kul kan bruges til at undgå tømmermænd. Men dette er en myte. Alkohol absorberes ikke af aktivt kul og aktivt kul ikke anvendes ved alkoholforgiftning. Der findes heller ingen studier, der har kunne bekræfte, at aktivt kul skulle kunne absorbere alkohol eller bruges mod tømmermænd.

Et studie fra 1981 har vist, at aktivt kul kunne mindske koncentrationen af alkohol i blodet hos hunde, hvis de indtog det sammen med kullet – men studiet blev som nævnt udført på hunde, og resultaterne kan derfor ikke antages at gælde for mennesker også.

I et studie fra 1986 undersøgte man, om aktivt kul kunne mindske koncentrationen af alkohol i blodet hos mennesker (med reference til studiet fra 1981). Forsøgspersonerne drak 88 g alkohol efter enten 20 g aktiveret kul eller en tilsvarende mængde vand. Resultatet var, at der ikke var nogen nævneværdig forskel i koncentrationen af alkohol i blodet med eller uden kul. (4)

 

2. Aktivt kul nedslider tandemaljen

Skader aktivt kul dine tænder? Nej. Myten er opstået i forbindelse med at aktivt kul er vundet frem som tandblegningsmiddel. Der findes en målestok for hvor meget en tandpasta slider på tandemaljen, som kaldes Relative Dentin Abrasivity (RDA). Aktivt kul har en RDA-værdi på 70 – 90. Til sammenligning har en normal tandpasta en værdi på ca. 70 og tandpasta til tandblegning har værdier på 100 – 200 (5). Man bør dog altid huske kontrollere RDA-værdien på tandpasta til tandblegning før man køber det.

 

3. Aktivt kul kan medføre forstoppelse

Aktivt kul medfører ikke forstoppelse. Selvom det ikke er videnskabeligt bevist, mener nogle eksperter endda, at det kan forbedre dele af funktionen i mavetarmsystemet.

Læs evt. mere om hvordan aktivt kul virker i kroppen her.

 

Anbefalede produkter

Kapsler/piller

Tandpasta

Kropspleje

© Copyright www.helsecentrum.dk 2024 - Disclaimer