Maltekstrakt mod forstoppelse hos babyer

Før i tiden var maltekstrakt et populært kosttilskud, der bl.a. blev givet til fattige børn, hvis kost typisk manglende vitaminer og mineraler. I dag bruges maltekstrakt især til tre ting: 1) brygning, 2) bagning og 3) mod forstoppelse hos babyer.

Denne artikel omhandler maltekstrakt som kosttilskud og som middel mod forstoppelse (ikke dens anvendelse i brygning og bagning).

 

Hvor kan man købe maltekstrakt?

Vi anbefaler denne maltekstrakt, fordi den 1) er økologisk, 2) er produceret af en dansk virksomhed og 3) forhandles af en dansk webshop:

Der er kun 3 ingredienser i maltekstrakten ovenfor: økologisk spiret byg, vand og økologisk citronsaft.

 

Hvad er maltekstrakt?

Maltekstrakt består primært af maltsukker og er en sødlig substans. Ekstrakten fremstilles ved såkaldt mæskning og efterfølgende tørring. Mæskning er en proces hvor malten valses og blandes med vand. Hensigten med dette er at omdanne alle stofferne i malten til næringsstoffer. Den færdige maltekstrakt er rig på vitaminer og mineraler.

Maltekstrakt bruges til flere formål og udvindes af malt

Attribution: pixabay.com

Maltekstrakt er rig på vitaminer og mineraler, og udvindes af malt

 

Maltekstrakt som kosttilskud

I den første halvdel af 1900-tallet brugte man maltekstrakt som kosttilskud til fattige børn nogle steder i Europa, fordi deres kost manglende vitaminer og mineraler. Dette var f.eks. tilfældet i england, hvor man også brugte levertran til samme formål – men fordi levertran ikke ligefrem smager godt, blandede man levertranen med maltekstrakt for at forbedre smagen. Dette produkt kaldte man “Malt og levertran” (Malt and Cod-Liver Oil).

I en af de berømte børnebøger i Peter Plys-serien (The House at Pooh Corner fra 1928) kan man også læse, at kængurumoderen giver kænguruungen maltekstrakt som “styrkende medicin”. I samme bog er maltekstrakt tigerdyrets livret.

I 1907 blev der i det britiske farmaceutiske kodex (en del af British Pharmacopoeia) udgivet specifikke instruktioner i, hvordan maltekstrakt skal fremstilles, når det skal anvendes i farmaceutisk øjemed. Instruktionerne skulle sikre, at maltekstrakten var af høj kvalitet samt at man bevarede næringsstofferne under fremstillingsprocessen. I praksis betød dette bl.a., at man ikke varmede ingredienserne i ekstrakten til over 55°C under fremstillingen.

Malt ekstrakt var et udbredt kosttilskud i den første halvdel af 1900-tallet

Attribution: wikipedia.org

Maltekstrakt var et udbredt kosttilskud i den første halvdel af 1900-tallet

 

Hvad bruger man maltekstrakt til?

I dag bruges maltekstrakt især til tre ting:

  • Brygning (hvor det er en central ingrediens i mange øltyper)
  • Bagning (hvor det bruges som sødemiddel)
  • Forstoppelse (hvor det især anvendes til babyer og småbørn)

I Norge har man i meget lang tid brugt maltekstrakt mod forstoppelse hos babyer og småbørn, og hvis man går til lægen eller på apoteket, vil man ofte få anbefalet ekstrakten mod forstoppelse hos små børn.

At maltekstrakt i Norge er et anerkendt middel mod forstoppelse, understreger dens effektivitet som afføringsmiddel. Uanset hvilken alder man har, anbefaler vi, at man afprøver ekstrakten mod forstoppelse, fordi det er en naturlig måde at behandle og forebygge forstoppelse på.

 

Mod forstoppelse hos babyer

Når babyer kun får brystmælk, får de kun sjældent forstoppelse (obstipation) – men når de begynder at få modermælkserstatning eller fast føde, er et almindeligt forstoppelse problem. Når babyer ikke længere får modermælk, er det normalt, at de har afføring én gang i døgnet.

Ligesom kostfibre optages maltekstrakt ikke af mavesækken eller tyndtarmen, men kun i tyktarmen. Dette betyder, at ekstrakten kan gøre afføringen i tyktarmen blødere, hvilket i mange tilfælde vil være virksomt mod forstoppelse. Maltekstrakt har med andre ord en virkning, der minder om kostfibrenes, men eftersom man ikke kan give babyer og småbørn meget fiberrig kost, er maltekstrakten en god måde at forebygge og behandle forstoppelsen på.

Sådan giver du barnet ekstrakten

Selvom man kan give ekstrakten direkte i munden, anbefales det, at man opblander den i mælk, grød el.lign., fordi den ikke smager særligt godt.

Mængden af maltekstrakt der gives til det enkelte barn, er individuel. I praksis bliver man nødt til at prøve sig frem, indtil man finder den “dosis”. Vi anbefaler, at man starter med at opblande 1/2 tsk. i 100 ml mælk, grød, vælling, suppe el.lign. Virkningen af ekstrakten ses i løbet af dagen. Hvis barnet har fået for meget, vil det få diarré. Hvis forstoppelsen afhjælpes og afføringen bliver normal, har doseringen været korrekt. Hvis ingen effekt ses, kan doseringen være for lille.

Maltekstrakt er et 100% naturligt produkt, der ikke indeholder nogle former for skadelige stoffer, men hvis du oplever, at dit barn får mavesmerter eller andre gener pga. ekstrakten, bør anvendelsen ophøre. 

Hvis forstoppelsen varer ved bør man tale med sin læge eller spørge til råds på apoteket.

 

Mod forstoppelse hos voksne

Det bør nævnes, at maltekstrakt også kan anvendes mod forstoppelse hos voksne, da ekstrakten har den samme gavnlige virkning i tarmsystemet, uanset hvilken alder man har. Hertil kommer, at ekstrakten et godt naturligt alternativ til syntetiske afføringsmidler (medicin).

Grunden til at man især anvender maltekstrakt til små børn er, at de ikke tåler syntetiske afføringsmidler særligt godt og at de fleste midler i generelt ikke må anvendes til børn under 12 år. 

 


Vi anbefaler denne maltekstrakt:

© Copyright www.helsecentrum.dk 2024 - Disclaimer